Varför paketeras fisken i Kina?

Vi på Findus har förlagt en del av vår filéproduktion (torsk, sej, Alaska pollock och hoki) till EU-godkända beredningsfabriker i Kina dels för att vissa arter som Alaska Pollock samt Hoki inte processas i Europa, dels för att all fisk handfileas i Kina.

Genom en professionell och noggrann hantering får man ut mer filé i Kina än vid fiskfabriker i Europa där filetteringen sker med maskin. Det innebär att man behöver fånga färre antal fiskar för att få ut samma antal portioner.

Detta har en positiv inverkan på fiskbestånden som idag är hotade av överfiske.
 
Den totala miljöpåverkan av fiskprodukter sker generellt i primärproduktion (det vill säga i själva fisket), och vi fokuserar därför på att säkerställa att själva fisket sker på ett så hållbart sätt som möjligt. Vi samarbetar därför med MSC, och sedan 2015 är 100% av vår vildfångade fisk MSC-certifierad.

Kommentarer

 • På produkten "Fina filéer av torsk" står det att den är fiskad i Nordostatlanten och att de blir snabbt infrysta efter fångst. Packningen sker sen i Kina. Är det inte dåligt att först frysa in fisken, sedan tina den för att filea och packa den, och sen frysa in den igen?

  Hubertus
 • Hej Hej,

  Tack för du hör av dig till oss!

  Anledningen till att vi snabbt fryser ner fisken ombord är att det garanterar att färskheten bibehålls. Upptiningen sker sedan under noggrant kontrollerade förhållanden vilket gör att ingen försämring av kvaliteten sker. Temperaturen får inte överstiga +4°C under upptiningen. Detta är en standardmetod som används även inom produktion i Europa.
  Vi har gjort grundliga tester på de här produkterna och jämfört de olika tillverkningssätten och inte sett någon skillnad. Vi vet därför att kvaliteten blir lika bra.

  Önskar dig en fin dag!
  Jennie
 • Har det gjorts klimatanalys  per produkt till svensk marknad och för olika fiskeområden inklusive transporterna? Om inte, vore det intressant att få en sådan presenterad, helst på paketen för att kunna jämföra. Det är behändigt med fryst fisk men inte till vilket klimatpris som helst.
  Solveig
 • Hej Solveig,

  Vi genomförde nyligen en så kallad livscykelanalys som givit oss aktuell data som visar koldioxidavtrycket från vår fiskproduktion, inklusive transporter. Den kommer nu att ligga till grund för ett större utvärderingsarbete där vi kommer att titta på om det finns ett behov av att hitta nya fiskberedningsanläggningar som kan möta våra högt ställda krav på kvalitet, hållbarhet, pris och kapacitet. Detta för att vi även i framtiden ska kunna erbjuda produkter av rätt kvalitet till konkurrenskraftiga priser.

  I dagsläget märker vi inte ut klimatavtrycket från våra produkter på förpackningarna. Vi upplever att den bakomliggande datan för den här typen av produktberäkningar inte haft tillräckligt hög detaljrikedom för att vi ska ha kunnat göra det på ett bra och tillförlitligt sätt. Det betyder dock inte att vi inte kan bidra med ökad transparens gällande matens klimatpåverkan. Sedan 2017 är alla recept på våra hemsidor klimatberäknade för att hjälpa kockar och konsumenter laga klimatsmartare mat. Vi följer dessutom självklart utvecklingen för klimatberäkning även på produktnivå i takt med att datan blir bättre och bättre.

  Hoppas det ger dig en bättre inblick!

  Ha en fin dag!

  Jennie
 • Hej. Har alltid helst köpt Findus produkter och också rekommenderat era produkter till andra.. Jag har slutat att köpa er torskrygg och kommer inte att ändra mig efter er förklaring. Vad jag fortfarande köper med glädje är era ärter som är outstanding.

  Agneta Lundqvist Staite
  Agneta Lundqvist Staite
 • Hej Agneta,

  Vad härligt att du gillar våra Svenska Ärter!

  Vi använder fortfarande vår Ebba-ärta som är unik för Findus.

  Våra Svenska Ärter odlas och paketeras i Dalsland och är märkta med Svenskt Sigill.

  Allt gott!
  Karin
 • Hej!

  Vad hade prisökningen blivit om ni flyttade filetteringen till Sverige och istället filéade den här för hand? Jag hade gladeligen betalat mer för en sådan produkt som både skapar arbetstillfällen på svensk mark och gynnar klimatet.

  Nu blir det istället tyvärr så att jag avstår från att köpa er torsk. Jag tycker också att det är beklämmande att ni tagit bort informationen om Kina från era förpackningar.

  Vänliga hälsningar
  Rickard
  Rickard
 • Hej Rickard,

  Vad tråkigt att höra att du avstår från att köpa vår torsk.

  I dagsläget finns det inga fabriker i Sverige som filetterar och packar fisk för fryst distribution i konsumentförpackning, existerande anläggningar är inriktade på kyld distribution.

  Anledningen till att vi valt Kina är att fisken här handfiletteras och därmed får man ut mer av fisken. Sen transporteras den med lastfartyg fryst till Sverige, vilket är ett klimatsmart sätt att transportera på.

  Detta gör att vi kan bidra till hälsosammare matvanor genom att producera lättlagad fisk till ett överkomligt pris.

  Vänliga hälsningar
  Karin
 • Hej! Just nu gör min klass ett skolarbete kring hur er produktion av fiskpinnar påverkar klimatet. Ni anställer arbetare i länder som inte respekterar de mänskliga rättigheterna. I Kina fileas fisken på ett bättre sätt, men det räcker inte. De arbetar under dåliga förhållanden. Ni säger att en sådan produktion inte kan möjliggöras inom Europa eftersom att de fabrikerna inte finns. Bygg en då! Ni släpper ut mer utsläpp av växthusgaser än nödvändigt för att det är billigare. Jag undrar hur ni tänker kring detta. Varför är pengar viktigare än en hållbar utveckling. Kom inte med samma ursäkter som i tidigare inlägg. Jag vill ha svar på tal.
  Elsa
 • Hej Elsa,

  Tack för att du skriver till oss.

  Våra Fiskpinnar tillverkas i våra fabriker i Boulogne, Frankrike och Bremerhaven, Tyskland.

  Vi använder Alaska Pollock i fiskpinnarna och innan pinnarna tillverkas, filéas fisken hos vår leverantör i Kina. Vi har valt att filéa fisken i Kina för att vi får ut mer filé, då fisken rensas för hand här. Det innebär att man behöver fånga färre antal fiskar för att få ut samma antal portioner.

  I dagsläget finns det inga fabriker i Sverige som filetterar och packar fisk för fryst distribution i konsumentförpackning, existerande anläggningar är inriktade på kyld distribution.

  Alla våra leverantörer ska följa vår uppförandekod, som gäller både kvalitén på våra produkter och arbetstagarnas arbetsförhållanden. Vi besöker regelbundet fabrikerna för att försäkra oss om att den standard vi kräver hålls.

  Den filéade fisken transporteras med lastfartyg till våra fabriker i Tyskland och i Frankrike, vilket är ett klimatsmart sätt att transportera på.
  De färdiga fiskpinnarna transporteras sedan med åkeri eller tåg till Sverige.

  Den totala miljöpåverkan av fiskprodukter sker generellt i primärproduktion (det vill säga i själva fisket), och vi fokuserar därför på att säkerställa att själva fisket sker på ett så hållbart sätt som möjligt.

  Hälsningar
  Karin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.