Var kommer Findus grönsaker ifrån?

Den största andelen av Findus grönsaker odlas i Europa och vår egen söta och fina Ebba-ärta är förädlad och odlad i Sverige. Idag odlas och packas Ebba-ärterna i Dalsland och Västra Götaland och är klimatcertifierade av Svenskt Sigill.

I vårt sortiment finns även grönsaker som är odlade i andra delar av världen där klimat och odlingsjord är optimal för grönsaken och ger bästa möjliga produkt. Om du vill veta varifrån en grönsak i en specifik produkt kommer så är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.
Findus Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Varifrån kommer den stuvade spenaten? Och varför står inte ursprungsland på förpackningen?
  Karin
 • Hej Karin,

  Vår Stuvade Spenat görs i vår fabrik i tyska Reken och spenaten odlas även i Tyskland.

  Vi skriver inte ursprung på förpackningarna eftersom vi köper in stora volymer med förpackningsmaterial och vill inte vara beroende av vilket land vi köper råvaror ifrån. Om vi inte skulle vara nöjda med kvalitén från en leverantör och istället välja en ny leverantör i ett annat land måste vi i så fall kassera förpackningarna för att ursprungslandet inte stämmer. Det blir dyrt och är framförallt inte bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

  Tack för att du kontaktade oss.
  Karin
 • Hej
  Jag vill veta var era sockerärtor kommer från för ursprungsland? Jag undrar också varför det inte står på era förpackningar?
  Eva
 • Hej Eva,

  Vi skriver inte ursprung på förpackningarna eftersom vi köper in stora volymer med förpackningsmaterial och vill inte vara beroende av vilket land vi köper råvaror ifrån. Om vi inte skulle vara nöjda med kvalitén från en leverantör och istället välja en ny i ett annat land måste vi i så fall kassera förpackningarna för att ursprungslandet inte stämmer. Det blir inte bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

  Våra Finaste Sockerärter odlas och paketeras i Kina.

  Allt gott,
  Karin
 • Hej. Varför är nästa alla era grönsaker från Kina eller Peru? Eftersom jag inte köper från länder som ligger långt ifrån Sverige så undrar jag när ni tänker köpa grönsaker från Sverige eller närliggande länder?
  Butikerna undrar detsamma när vi konsumenter frågar samma saker till dem hela tiden. Butikerna vill ha tips från oss konsumenter på leverantörer som har närodlade grönsaker. Vi konsumenter söker. Mvh Elisabeth
  Elisabeth
 • Hej Elisabeth,

  Vad kul att du hör av dig till oss!

  Vår egen Ebba-ärta odlas och packas i Dalsland och Västra Götaland och är klimatcertifierad av Svenskt Sigill. Den är framtagen och förädlad av oss på Findus och används enbart av oss.

  I nuläget odlas inga av våra andra grönsaker i Sverige. Men det kan så klart förändras. Vi köper grönsaker från de länder och leverantörer som kan erbjuda bäst kvalitet, som kan leverera de mängder vi behöver och som kan leva upp till våra hållbarhetskrav. Detta är något som vi kontinuerligt utvärderar.

  Önskar dig en fin dag,


  Jennie
 • Hej, jag har 2 frågor.
  1) Varifrån kommer Hackad grönkål? Odlad, producerad och packad?
  2) Jag skulle gärna betala lite mer för att få köpa ekologiskt odlade frysta grönsaker. Är det något ni planerar att lansera?

  Mvh Maria
  Maria
 • Hej Maria!

  Findus Hackad Grönskål odlas och paketeras i Tyskland.

  För oss handlar det hela tiden om att arbeta med att utveckla långsiktigt hållbara odlingsmetoder för att säkerställa kvalitet men även framtida tillgång på grönsaker.

  Ekologisk odling är inte alltid svaret på det eftersom det finns risk att hela eller delar av skördar går till spillo, vilket skapar osäkerhet i leveranser och priser.

  Vi ställer självklart krav på att våra leverantörer ska följa rådande lagstiftning och i vissa fall går vi ännu längre som t ex när det gäller vår Ebba-ärta som odlas och packas i Sverige och som är klimatcertifierad av Svenskt Sigill.

  Allt gott!
  Karin
 • Tack för svaret!

  Det finns många aspekter att ta hänsyn till vid val av matvaror och själv väljer jag helst ekologiska varor av hälsoskäl.

  Era frysta grönsaker är dock väldigt smidiga som snabbmat!
  Passar därför på att även fråga om ursprungsland för broccoli, brysselkål och hackad spenat?

  Tack på förhand!

  Mvh Maria

  Maria
 • Hej Maria,

  Visst är våra frysta grönsaker smidiga! Våra gröna godsaker är proppfulla med både viktiga vitaminer och härlig nyskördad smak.

  Vår Broccoli odlas och paketeras i Spanien, Findus Brysselkål odlas i Belgien och vår Hackad spenat odlas i Tyskland.

  Vi skriver inte ursprung på förpackningarna för att vi köper in stora volymer med förpackningsmaterial och vill inte vara beroende av vilket land vi köper det ifrån. Om vi inte blir nöjda med kvalitén från en leverantör och väljer en ny leverantör i ett annat land måste vi kassera förpackningarna för att ursprungslandet inte stämmer. Det blir dyrt och är inte bra ur ett hållbarhetsperspektiv vilket är viktigt för oss.

  Trevlig dag!
  Karin
 • Tack för svaret!
  Hur är det med texten om bäst före datum, är den tryckt på förpackningen redan från påsleverantören eller görs det vid packning?
  Har sett på andra förpackningar att ursprungsland står ihop med datum så det vore kanske ett alternativ även för Findus😉
  Maria
 • Hej igen!

  Att skriva ut ursprung i datummärkningen är något vi har tittat på men det är tekniskt komplext när det gäller grönsaksblandningar eller en Dagens rätt och ska informera om alla olika ingrediensers ursprung i kodning.

  Vi hoppas att vi ska få till ett bra system i framtiden.

  Hälsningar
  Karin
 • JAG tycker att det är ett ofog att inte ange ursprunget av t.ex. spenat! JAG vill veta var den är odlat! Så länge NI vägrar att ange ursprunget, dvs. odlingsstället så kommer jag att köpa endast produkter med den märkningen, alltså inte Findus. ( ni anger att skälet är förpackningsproblem, det köper jag inte, skitsnack)  En  kund mindre! Grattis!

  Helge Hautaniemi
 • Hej Helge,

  Väldigt tråkigt att du känner så! Vänd dig gärna till oss om du har frågor om ursprung eller något annat, så hjälper vi mer än gärna till. Som vår Hackad spenat odlas i Tyskland.

  Vi hoppas kunna förse all information på våra förpackningar i framtiden.

  Önskar dig en fin dag!

  Vänliga hälsningar,
  Jennie

  Jennie
 • Varför finns inte Findus frysta bladspenat att köpa längre? Inte en enda affär i hela Växjö har den. Ica svarar att Ica o Findus inte "är vänner". Coop, Willys, Hemköp, Citygross har inte heller Findus bladspenat.
  Britta
 • Hej Britta,

  ICA har valt att ta bort en del av Findus produkter ur sitt sortiment, det är såklart tråkigt. Men dessa produkter finns istället hos andra butikskedjor.

  Vår Elegant Bladspenat finns numera hos Hemköp och Willys.
  Skulle produkten inte ligga i frysdisken, rekommenderar vi att du frågar den enskilde butiken då utbudet kan variera från handlare till handlare.

  Allt gott,
  Karin
 • Hej!
  Jag undrar var de konserverade ärtorna och morötterna kommer ifrån.
  Vänliga hälsningar
  Louise
  Louise Ekenberg
 • Hej Louise,

  Tack för att du besöker oss här.

  Våra Ärter & Morötter på burk odlas i Belgien och Tyskland.

  Allt gott!
  Karin
 • Hej
  Jag undrar varför kan ni inte skriva ursprungsland på eran grönsaker på eran hemsida? Jag vet inte om jag jag vill köpa grönsaker som kommer från Kina i dagsläget.
  Vore bra att ha koll på ursprungsland för att handla med gott samvete.
  Mvh A. Haj Bakir
  A. Haj Bakir
 • Hej,

  Tack för ditt meddelande.

  Vi skriver inte ursprung på förpackningarna för att vi köper in stora volymer med förpackningsmaterial och vill inte vara beroende av vilket land vi köper det ifrån.
  Om vi inte blir nöjda med kvalitén från en leverantör och väljer en ny leverantör i ett annat land måste vi kassera förpackningarna för att ursprungslandet inte stämmer. Det blir dyrt och är inte bra ur ett hållbarhetsperspektiv vilket är viktigt för oss.

  Större delen av vårt sortiment av frysta grönsaker odlas inom EU.

  Önskar dig en fin dag!
  Karin
 • Hejsan !!
  Först en kommentar, Ursprungsland skulle väl kunna tryckas på förpackningen på samma sätt som Bäst Före-datumet i samband med att förpackningen fylls, eller?

  Jag har förstått att det sedan Findus lade ned fabriken i Bjuv inte längre odlas någon spenat industriellt i Sverige. Varför behöll man inte de svenska kontraktsodlingarna även om processningen flyttades utomlands? Det finns kundsegment som är beredda att betala en prispremie för att få mat producerad i Sverige. Det finns också kundsegment som utifrån företagens agerande, om de inte gillar det, är beredda att betala en prispremie för att välja en annan leverantör.
  Jag har inte sett Findus bladspenat hos någon av de stora kedjorna på länge, vad har hänt?
  /Göran
  Göran
 • Hej Göran,

  Tack för att du kontaktar oss.

  Att skriva ut ursprung i datummärkningen är något vi har tittat på men det är tekniskt komplext när man till exempel ska informera om alla olika ingrediensers ursprung i kodning i en grönsaksblandningar eller en Dagens. Vi hoppas att vi ska få till ett bra system i framtiden.

  Vi har haft förmånen att under många år samarbeta med väldigt duktiga och kompetenta svenska odlare och det var tråkigt att behöva avsluta detta samarbete.

  Beslutet att stänga anläggningen i Bjuv berodde på att Nomad Foods, den koncern vi ingår i, hade en stor överkapacitet när det gällde produktionen av djupfrysta grönsaker. Att Findus i Bjuv drabbades hade med vårt geografiska läge att göra. Sverige och Norden är viktiga marknader, men placeringen av anläggningen i Bjuv skulle innebära längre och kostsammare transportvägar till Nomad Foods andra stora marknader i Syd- och Västeuropa.
  Våra ärter fortsätter däremot att vara svenska och produceras sedan våren 2017 i Dalsland och i Västra Götaland.

  Vi är tydliga med att all odling ska ske på ett ansvarsfullt sätt med fokus på hållbarhet. Våra principer för detta inkluderar handlingsplaner för att marken ska må bra, biodiversitet, nutritionshantering, gödsling, användning av bekämpningsmedel och energiförbrukning.

  Allt gott,
  Karin
 • Allvarligt talat. Folk har påtalat upprepade gånger att ni har ett ansvar gentemot konsumenterna att ange ursprung på förpackningen. Skärp er, jag vill inte gå in på internet för att veta var det är producerat.
  Bengt
 • Hej Bengt,

  Tack för att du hör av dig till oss!

  Väldigt tråkigt att du känner så!  Fråga gärna till oss om du har frågor om ursprung eller något annat, så hjälper vi mer än gärna till.

  Vi hoppas kunna förse all information på våra förpackningar i framtiden.

  Allt gott,
  Gabriella
 • I svaret till flera kommentarer skriver Findus svarande personal, att det är tråkigt att vi tycker att förpackningarna ska vara märkta med ursprungsland. Ännu tråkigare är ert svar! Jag vill förutom att det ska stå ursprungsland också ska stå hur mycket av bladen som är spenat och hur mycket som är andra växter, vilket kan anges i % av hela vikten. Jag märker en försämring av både smak och attityd och kommer inte att känna någon slags solidaritet med bolag som inte prioriterar odling i Sverige av bönder som följer våra regler för odling och eventuell besprutning. Väljer tillsvidare annan producent som både visar odlingsland, hur mycket spenat det är i den så kallade spenaten och annat som ska stå, enligt regelverket.
  "Vill kunna välja svenska ekologiska produkter"
 • Hej!
  Jag har förstått att ni inte skriver ut ursprungland pga att ni inte vill binda era förpackningar till ett land. Tycker dock det är dåligt att ni inte skriver ut de på annat sätt.
  Då de inte står på förpackningen, undrar jag därför var era harico verts är odlade och förpackade?
  Jennie
 • Hej Jennie,

  Tack för ditt inlägg och feedback.

  Våra Haricots verts odlas och paketeras i Belgien och Frankrike.

  Allt gott,
  Gabriella
 • Hey, jag gör ett skolarbete och undrar om du kan svara på frågor

  jag behöver ett förslag på ett annat land än Sverige som spenaten odlas i, även om det finns fabrik där den förpackas i också

  om ni vet skulle det uppskattas enormt att få veta hur och med vilket fordon som spenaten fraktas till

  tack på förhand!
  Mikaela
 • Hej Mikaela,

  Tack för dina frågor!

  Vår spenat kommer från odlingsområdet runtomkring Reken* i Tyskland som med sitt ljumma klimat och lätta jordar är perfekt för just spenatodling. Gårdarna i området har över 60 års erfarenhet av att odla spenat och arbetar med hållbar och ansvarsfull odling. Bladen skördas när de är som allra bäst och närheten från gård till frys gör att den fina kvaliteten och näringsinnehåll bevaras på bästa sätt. Vår strävan är att odla spenatblad där smak, storlek och textur ger en både god och näringsrik upplevelse..

  Spenaten fraktas i lastbilar.

  Lycka till med ditt skolarbete!

  Allt gott,
  Gabriella
 • Jag undrar var er blomkål odlas?
  Kristina
 • Hej Kristina,

  Vår blomkål odlas i Polen.

  Allt gott,
  Gabriella

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.