Vart transporters er fisk ifrån?

Kan verkligen inte se att det är bra med att skicka fisken till Kina för produktion och sedan retur igen. Om ni vill vara miljövänliga är närhetsprincipen en viktig del också.
Köper inte er fisk numera.
lis dam

Kommentarer

  • Hej Lis,

    Jag förstår att du tycker det är en lång transportväg för vår fisk.

    Vi på Findus har förlagt en del av vår filéproduktion till Kina för att vissa arter som Alaska Pollock inte processas i Europa och för att för att all fisk handfileas i Kina.

    Genom att fisken handfiléas får man ut mer filé i Kina än vid fiskfabriker i Europa där filetteringen sker med maskin. Det innebär att man behöver fånga färre antal fiskar för att få ut samma antal portioner.

    Detta har en positiv inverkan på fiskbestånden som idag är hotade av överfiske.

    Den totala miljöpåverkan av fiskprodukter sker generellt i primärproduktion (det vill säga i själva fisket), och vi fokuserar därför på att säkerställa att själva fisket sker på ett så hållbart sätt som möjligt. Vi samarbetar därför med MSC, och sedan 2015 är 100% av vår vildfångade fisk MSC-certifierad.

    Vänliga hälsningar
    Karin
  • Hej. Nu måste sluta skicka fisk fångad i Norge till Kina för att fileas. Så sjukt att säga att den är miljöcertifierad. Slutköpt från er.
    Ulrica
  • Hej Ulrica,

    Vårt hållbarhetsarbete har främst fokuserat på primärproduktionen, det vill säga hur själva fisket bedrivs, eftersom fisket generellt bidrar till den största andelen klimat- och miljöpåverkan vid framtagandet av fiskprodukter. Findus fokus på primärproduktion har bidragit till att vi var först med att introducera MSC-märkt fisk på den svenska marknaden och sedan 2015 är all vår vildfångade fisk certifierad.

    Med MSC-certifierad fisk säkerställer vi att fisken kommer från hållbara bestånd som är ansvarsfullt förvaltade och att fisken fångas med så liten påverkan på övrig havsmiljö som möjligt. Ni kan läsa mer om hållbart fiske på MSC och WWFs hemsida:
    https://www.msc.org/se/vad-vi-gor/sa-har-jobbar-vi/vad-ar-uthalligt-fiske 
    https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/fiskguiden/miljomarkning-av-fiske/
     
    Vi har förståelse för att beredningen i Kina väcker frågor.

    Anledningen varför vi på Findus har valt att förlägga en del av vår filéproduktion (torsk, sej, Alaska pollock och hoki) till EU-godkända beredningsfabriker i Kina är dels för att arter som Alaska Pollock samt Hoki inte processas i Europa, dels för att all fisk handfileas i Kina. Hittills har beredningen i Kina varit ett bra alternativ, eftersom den professionella hanteringen gör att vi får ut mer filé i Kina än vid fiskfabriker i Europa där filetteringen sker med maskin. Det innebär att man behöver fånga färre antal fiskar för att få ut samma antal portioner. Detta har en positiv inverkan på fiskbestånden som idag är hotade av överfiske.
     
    Vi tar till oss åsikterna som förs i debatten om hållbar livsmedelsproduktion och fortsätter att arbeta löpande med att försöka minska miljö- och klimatpåverkan från vår produktion i flera led.

    Exempelvis har vi nyligen genomfört en så kallad livscykelanalys där vi får fram aktuell data som visar koldioxidavtrycket från vår fiskproduktion, inklusive transporter. Den kommer nu att ligga till grund för ett större utvärderingsarbete där vi kommer att titta på om det finns ett behov av att hitta nya fiskberedningsanläggningar som kan möta våra högt ställda krav på kvalitet, hållbarhet, pris och kapacitet. Detta för att vi även i framtiden ska kunna erbjuda produkter av rätt kvalitet till konkurrenskraftiga priser.

    Hälsningar
     
    Karin
  • Skickas fisken fryst till Kina för att sedan tinas upp, fileas och frysas igen för återtransporten till Sverige?
    Tommy Melin
  • Hej Tommy,

    Ja, den frysta fisken kyls ned ute till havs vid upptagningen, transporteras med lastfartyg till Kina och tas in i fabriken där den långsamt tinas upp i stora vattenkar till strax över fryspunkten, max + 4°C. Därefter fileas fisken för hand, packas och fryses in i slutförpackningen.

    Anledningen till att vi valt Kina är att fisken här handfiletteras och därmed får man ut mer av fisken.

    I dagsläget finns det inga fabriker i Sverige som filetterar och packar fisk för fryst distribution i konsumentförpackning, existerande anläggningar är inriktade på kyld distribution.

    Detta gör att vi kan bidra till hälsosammare matvanor genom att producera lättlagad fisk till ett överkomligt pris.

    Vänligen
    Karin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.